Joop is geboren op 26 januari 1941, hij is nu dus ¾ eeuw oud. Zijn wieg stond in de boerderij Klein Doornink in Lintelo. Hij is het jongste van de Luitens, boven hem is nog een broer en een zus.

Zijn vrouw Mimi Besselink heeft hij ontmoet op een dansavond in Doetinchem. Mini is van een paardenfamilie uit Hummelo. Ze zijn getrouwd in 1965. Samen hebben ze 3 kinderen, 1 meisje en 2 jongens en nu ook  5 kleinkinderen.

In zijn jonge jaren was Joop knecht bij zijn vader. Al het boerenwerk werd gedaan met paarden. Na een aantal jaren werd het een maatschap. In de goede jaren hadden ze 80 dieren, koeien en jongvee en 2 paarden voor de hobby, het mennen, want voor het boerenwerk waren trekkers en machines aangeschaft. Nu in 2016 zijn er geen dieren meer op de boerderij, de zoon van Joop heeft het overgenomen en verbouwt uien op het land.

Hij heeft zijn eerste paard gekocht in Goor op de winterpaardenmarkt, hij was toen 16 of 17 jaar oud, hij kocht het paard voor 812,50 gulden. Hij had niet genoeg geld bij zich en heeft van kennissen die ook op deze markt waren geld geleend.


 
Dit paard, Belia, kroonmerrie, in 1963 2e plaats, moest onder het zadel voorgereden worden, de ruiter viel er echter af, waarna een trekproef moest worden afgelegd. Dit lukte wel. Belia was een harde werker, toen ze 10 jaar was is ze verkocht naar Duitsland.

Begin jaren 80 fokte Mimi voor de hobby met shetlanders en welshpony’s.

In 1978 werd tuigpaard Unicum gekocht. Als 1-jarige had ze de eerste premie op de tiende plaats. Als 3 jarige was ze Stermerrie.


Ze heeft voor 14 nakomelingen gezorgd, die soms goed/soms niet goed verkocht werden. Laren, een hengst van de vader Frabricius was een goede nakomeling van Unicum: Laren werd in 2005 kampioen Open Klasse in Norg Drente!

In 1981 werd een jachtwagen gekocht en kon er meegedaan worden in Vorden met de kas-telenrit. Er werden bruidsparen gereden en ook werden de koningsparen van Lintelo hiermee opgehaald.


Unicum verloor een keer in het donker tijdens een rit huiswaarts een ijzer dat tegen de benen van Tanja kwam, “we schrokken ontzettend maar het liep allemaal goed af”.

Menwedstrijden door het Rommelgebergte in Winterswijk werden met de koets gereden, want hij had nog geen marathonwagen.

Samen met zijn dochter heeft hij het koetsiersbewijs gehaald: samen op de bok, examinator achterin, allebei een halve rit, de een in-  en de ander uitspannen. En beiden geslaagd!

Joop was hindernis jury bij wedstrijden rond de Slingeplas. Eind jaren ‘80 zat hij als jury op de bok.

Vanaf 1980/81 is hij lid van de Koetsiers. Joop is nog een tijd lid geweest van 2 verenigingen nl. van Aalten en van Dinxperlo, later is dit één vereniging geworden. Een van de mooiste ritten was de 1ste lustrumtocht. Ca. 60 aanspanningen deden hieraan mee, waaronder de grote Heineken bierwagen. Joop reed mee met de jachtwagen en 2 jagers met geweren achterin. Hiervoor moest in 2 gemeentes vergunning worden aangevraagd!

De paarden van Joop zijn een keer op hol geslagen doordat het ene paard met de oogklep achter het hoofdstel van het andere paard haakte en deze afdeed. Iedereen was gelukkig op tijd van de koets. Na een wilde rit kwamen ze tot stilstand in een weiland, ze deden het hoofdstel weer aan en zijn rustig naar huis gereden! Dit voorval heeft zo’n indruk gemaakt dat hij een tijd lang niet meer durfde te rijden. “Maar”, zo zegt  Joop: ”het bloed kruipt waar het niet gaan kan” en dus werd een 3- jarige merrie klaargemaakt voor het mennen en deze heeft hij nu nog.

Sinds 2013 is hij alleen. Mimi, zijn vrouw is na een aantal jaren van ziek zijn, op 23 juni 2013 helaas overleden.

Als hij nu de paarden aanspant, rijdt Wim Lensink of Henk Simmelink vaak mee. Joop heeft 4 tuigpaarden. Met de avond 4-daagse in het Woold gaat zijn dochter met de kleinkinderen mee. Dit jaar deed hij voor de 9e keer mee! Ook bij de pannenkoekenrit en het keizerschieten is hij altijd van de partij en dat hoopt hij nog lang te blijven doen.

Joop, fijn dat je mee hebt willen werken aan een verhaal voor Op de bok.
Namens de koetsiers bedankt !!

 

Wilt u ook wel Op de bok met een verhaal, dan graag even een berichtje aan het bestuur.

 

Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws