Wim is geboren op 12-12-1939 op Panneman aan de Oude Winterswijkseweg in Vragender. Hij is het op 1 na jongste kind uit een gezin van 7 kinderen, 4 meisjes en 3 jongens. Wim is getrouwd met Rina Sturris en samen hebben ze 3 kinderen, 2 meisjes en 1 jongen. Rina is geboren op de boerderij op het Lievers aan de Lieversdijk op de Haart, waar ze nu nog samen wonen.

Vroeger, meer dan 50 jaar geleden, heeft Wim samen met zijn vader Belgische trekpaarden gehad. Ze maakten ze samen klaar voor het boerenwerk en verkochten ze dan. Dit was nog voordat hij Rina leerde kennen.

Nu hebben ze 4 Haflingers: Nina van het Smeenk is met haar 32 jaar de oudste. Als veulen van 4 maanden oud is ze bij hen gekomen. In 1988 was ze reservekampioen, in 1992 dag- en erekampioen en in 1993 Sterkampioen! De nog steeds vitale Nina van het Smeenk heeft maar liefst 16 nakomelingen gehad, waarvan er nog 3 op het Lievers zijn.

  

Wim spant Nina nog steeds in voor het hooien en andere klusjes. Ze is ideaal voor het hooien, ze blijft altijd netjes staan als het moet, zolang ze Wim maar in het vizier heeft.

Wim en Rina hebben ook nog een weide die op een kleine afstand van de boerderij ligt, deze gaat hij vaak met Nina slepen. Als het slepen klaar is en Nina uitgespannen is, mag ze daar nog even lekker gras eten. Duurt het haar echter te lang voordat ze naar huis gaan, dan gaat ze zelf aan de wandel en loopt ze, netjes aan de rechterkant van de weg, naar stal.

Een paar jaar geleden tijdens de Hessentocht hebben ze nog met een 3-span gereden, Nina liep in het midden van haar nakomelingen en zij was het die de kar het meeste trok.

 

Nu loopt ze overdag in de wei en ’s nachts op stal, ze mag hier haar oude dag slijten, “dizze blif bi-j mien “zegt Wim.

 

Wim heeft gewerkt bij de Mulder in Barlo en in het Woold. Het langst heeft hij echter gewerkt bij de deurenfabriek Svedex in Varsseveld. Nu hebben ze al een aantal jaren pensioen.

Vroeger reden ze samen met andere aanspanningen door heel Nederland en gingen van manege naar manege. Toen de kinderen nog klein waren, gingen zij ook mee. Later gingen Wim en Rina alleen, samen met andere koetsiers. Zelfs de elfstedentocht hebben ze over de weg gereden!

Wim en Rina zijn lid geworden van de Koetsiers na een rit bij Bulsink aan de Romienendiek, ze hebben toen aangespannen bij boerderij Eppink, waar zijn zuster destijds woonde.

Als de Koetsiers een rit organiseren doen ze bijna altijd mee, voor een mooie rit, een hapje en een drankje zijn ze graag van de partij.

De Wooldse avondvierdaagse vinden ze ook super.

Vroeger reden ze ook mee met de kastelenroute in Vorden en de authentieke koetsentochten van Winterswijk en Hengelo. Meer dan 40 koningsparen van de Haart hebben ze gereden. En ook voor het Aaltens volksfeest.

 

Dit jaar in maart heeft Wim ook weer meegedaan met de ploegwedstrijd bij Landgoed Eppink.

Aan marathons, dressuur of vaardig-heid hebben ze nooit meegedaan. Wel stond Rina dan vaak in de kantine voor het verzorgen van de deelnemers en publiek. Ze vindt het fijn om voor de koetsiersvereniging wat te doen, “ook daarom ben je lid”.

Tot slot: ze hopen beide dat ze nog vele ritten met de Haflingers kunnen maken.

Wim en Rina, fijn dat jullie mee hebben willen werken aan een verhaal voor Op de bok. Namens De Koetsiers bedankt!  

Agenda

Geen evenementen

Laatste nieuws