Gerard is geboren op 22 december 1951 in de Dinxperlose Heurne aan de Nijmansdijk. Hij heeft twee broers en een zus. Zijn ouders hadden een klein varkensfokbedrijf, later in de 70’er jaren kwamen daar mestvarkens bij. Omdat het boerenbedrijf zo klein was, werkte hij ook nog in de timmerfabriek. Zo ging dat vroeger heel vaak. Als jonge jongen hielp Gerard zijn vader en vond het werk leuk. Alleen mest ‘uutsmieten’ was wat minder. Hij ging naar de lagere school in de Heurne. Toen waren er daar zelfs nog twee scholen, nu zijn ze allebei weg. Daarna ging hij naar de Technische school in Aalten. Naar de afdeling hout, dat lag hem het beste. Toen Gerard al van school af was, is ook die school afgebroken. Afgelopen jaar met het 40-jarig jubileum hebben de Koetsiers nog een prachtige demonstratie gegeven op dit terrein. Vervolgens ging Gerard werken bij timmerfabriek Agterhof. Hij weet niet meer hoe lang hij daar gewerkt heeft, ‘neet zo heel lange’. Later kwam hij bij transportbedrijf Bruntink terecht. Hier werkte hij eerst als bijrijder en nadat hij het vrachtwagenrijbewijs had gehaald ging hij als chauffeur stukgoed rijden. Het vrachtwagenrijbewijs halen stelde destijds niet zoveel voor als nu, tegenwoordig moet je ook nog diverse diploma’s transport hebben. Gerard is één jaar chauffeur geweest bij ter Horst in Varsseveld. Eén keer in de maand werd er oud papier opgehaald voor diverse verenigingen. Hij heeft 12 jaar bij UTO Ulft gewerkt en ook nog heel even bij Koperex in Aalten. Hij kreeg daar al snel last van zijn longen en ging bij Lundia werken, waar hij ook ’s nachts met de hond brandwacht liep. Het brandalarm was toen nog niet uitgevonden. ,,Je schrikt wel als er ’s nachts in een loods ineens een paar houtduiven opvliegen”, aldus Gerard. Toen Gerard daar 25 jaar werkte, kreeg de familie een fotoshoot aangeboden met de paarden.

Even terug naar het begin: Gerard zijn vrouw Henny komt uit Aalten, uit Lintelo, aan het begin van de Brakenweg. Ze komt van een kleine boerderij, ‘een keuterboertje’, zegt ze zelf. Toen ze elkaar in disco Jofel op de Haart tegenkwamen is de vonk overgeslagen. Dit was eind jaren ‘70 en op 11 januari 1980 zijn ze getrouwd. Ze gingen wonen op de Sperwerhof 8 in Varsseveld en in datzelfde jaar werd hun zoon Roland geboren.

Gerard zijn eerste pony (een Welsh A) was door zijn vader gefokt en verkocht aan zijn kameraad. Deze kon er echter niet mee overweg en de jonge pony werd er niet gebruikt. Gerard kocht hem terug en heeft haar beleerd zoals het hoort. Hun zoon reed de pony onder het zadel. Maar in 1991 ging het helemaal mis: met een rustig ritje door Varsseveld zag de pony zichzelf in de etalage van Metz, bedacht zich geen moment en voordat Gerard in kon grijpen, stonden ze al binnen! De pony had zo’n zwaar letsel aan hals en voorbenen dat ze moest worden afgemaakt. 

Na een tijdje kwam er toch weer een pony, een Welsh B dit keer. Zelf beleerd en alleen voor de kar. Samen met Roland werden vaak de ritten van In’t tuug, Onder de Zweppe en de Koetsiers gereden. De familie is lid van al deze verenigingen. Bij onze vereniging is de pannenkoekenrit bij Kobus favoriet. Zoon Roland werkt bij Kramp in Varsseveld. Hij begon steeds meer plezier in het rijden te krijgen en ging wedstrijden rijden, dressuur en vaardigheid met het tweespan Haflingers. Afgelopen 17 februari in Haaksbergen hadden ze 2 winstpunten in de Z-dressuur en de Z-vaardigheid. Eén van de Haflingers komt bij Kobus vandaan.

Een andere hobby van Gerard is zingen bij het gemengd koor te Heelweg. Eén keer in de week komt het koor samen en soms hebben ze een optreden op de zondag. Henny helpt bij alles waar nodig. Vroeger hadden ze een aanhanger en een trailer, nu hebben ze een verlengde trailer waar voorop de marathonwagen past. Op die manier kun je met één auto naar de wedstrijd. Ook is Henny wereldberoemd in de Achterhoek als het gaat om een EHBO-post voor een vereniging, al 27 jaar doet ze dit. Ze zegt dan ook: ,,het leefste  hek maor niks te doon”.

Ook bij wedstrijden waar ze niet aan meedoen is de familie Jansen aanwezig. Gerard is dan graag ringmeester vaardigheid. Een microfoon heeft hij niet nodig, met zijn heldere stem roept hij gemakkelijk naar iemand op 200 meter afstand dat hij aan de beurt is.

De stallen hebben ze aan de Lichtenvoordseweg, op de hoek Twenteroute. Als er dan ‘s zomers wordt gehooid met de Haflingers met authentiek werktuig stoppen er auto’s in de berm om er foto’s van te maken. Een enkele keer wordt bij een achteropkomer die niet goed oplet of ook kijkt de spiegel van de auto gereden.

Tot een aantal jaren terug was er ieder jaar in Varsseveld een weekend dat heette: Varsseveld Buitengewoon. Hier heeft de familie vaak aan deel genomen of geholpen. Ook Han Vreeman werd geholpen met een moeilijk paard, ‘met een paar man kun je hem makkelijker houden’. Op een keer kwamen ze toevallig bij Han maar ze konden hem niet vinden. Alle deuren waren open en achter het huis aan gekomen hoorden ze hem roepen: ,,Help, Help!!” Han was namelijk met de ladder naar boven geklommen, maar deze viel. Hij kon nog net met de buik op een balk gaan hangen, acties om naar beneden te klimmen waren veel te gevaarlijk. De ladder er weer bij gezet en toen ging het wel. Han zei: ,,Ik hing daar al een peusken”. Nou, dan reken maar minstens op een half uur!

Ook heeft de familie nog een Gelders paard waar ze mee fokken. Als alles goed gaat, krijgt zij in het voorjaar een veulen. Als de paarden verkouden zijn of hoesten krijgen ze bij iedere schep brokken zo’n acht vitaminepillen. Als Henny die pillen gaat halen, zo’n circa 2000, zeggen ze bij het Kruidvat: ,,Voor de paarden, toch?”

Ze hebben ook aan het openluchtspel bij Het Hofhuus meegedaan, met de brik en in klederdracht. De jury vroeg: ,,Henny, mag ik even onder de rok kijken of je een onderbroek aanhebt tot over de knie, niet met elastiek maar met een band en een strik?” Dat zijn toch de leuke dingen.

Gerard, Henny en Roland, we hopen nog veel van jullie te horen en bedankt dat jullie mee wilden werken aan een nieuwe Op de Bok van de Koetsiers.

Agenda

Midzomeravondrit
do juni 27 @17:00 - 09:00PM
Rit
za juli 27 @10:00 - 05:00PM
afsluiting menlessen
za aug 31 @08:00 - 05:00PM
Middagrit
do sept 12 @13:00 - 05:00PM
Snertrit
vr dec 27 @12:00 - 02:00PM

Laatste nieuws