Afdrukken

Gerrit is geboren op 27 januari 1952 aan Koopweg 10, “Hiddink met het rooie dak”, in een gezin met nog 5 zussen. Ze leefden van de boerderij met melkvee, zeugen en in hoofd-zaak kippen en wat tuinbouw.
Zijn vader ging in de boterfabriek werken voor wat extra salaris,  want het was niet makkelijk in de jaren ’60-’70.
Gerrit is dus onlangs 65 jaar geworden en moet nog 9 maanden door voordat hij bij Drees in de wei mag, waar overigens de meeste Koetsiers al weiden.

Zijn vrouw Chris Bussink leerde hij kennen bij Koenders. In 1975 zijn ze getrouwd en op de boerderij gaan wonen. Ze kregen 5 kinderen: 1 meisje en 4 jongens.
Dochter Carolien was dol op paarden en pony’s dus toen ze 9 of 10 jaar oud was, kochten ze in 1987 van Wildenbeest 3 schimmelpony’s: Kitty, Tita en Sanne en daarmee is het peerdenspul begonnen.

Carolien werkt als boekhoudster bij verschillende bedrijven en is o.a. groom en  hindernisrechter. Zoon Geert is vrachtwagen-chauffeur en helpt ook met de paarden. Marc heeft een eigen bedrijf in mestscheiders en luchtwassers; ook Andre en Henk-Jan werken hier. Marc en Andre hebben niks met paarden, maar Henk-Jan wel: hij ment 4-span pony’s en doet  heel verdienstelijk mee aan marathonwedstrijden.

Gerrit heeft 2 Haflingers gehad en hiermee gefokt. In 1990 kwamen de Friese paarden en een vos van Gert Smids. In 1995 zijn ze met huifkartochten begonnen. De paarden werden door Gerrit en Henk-Jan beleerd en bereden  door Carolien.

Met Henk Wildenbeest, Henk Prinsen en Wim Hoftijzer, een clubje binnen de Koetsiers, is de familie Hiddink naar de Zuid-Laarder markt geweest en hebben ze de Fries Janneke gekocht. Een jaar later kreeg het eerste veulen Aafke op de keuring de 2e premie!
Het fokken met de Friezen ging prima en werden goed verkocht. Er werd zelfs een tweeling geboren wat toch uitzonderlijk is!

Hiervan loopt er een bij Mathijs Berendsen, de hoefsmid.
Janneke heeft 5 merrieveulens gehad, 1, Jitske, heeft Gerrit zelf gehouden. Nu zegt hij: “had ik er maar meer  aangehouden, het zijn goede en betrouwbare paarden”.

Deze Jitske heeft in 2003 een gratis dekking gehad, dat kwam zo: ”we gingen met de familie voor de 1e keer naar een hengsten-show bij Constant in Wijdewormer. Daar werd onder de circa 1000 man publiek een dekking verloot van de hengst Sape. In de ring reed de eigenaresse rond met een mandje loten, een kind/ kleinkind van haar pakte ons lotnummer er uit. De dekking moest nog wel een jaar wachten, want de hengst had dat jaar al 360 dekkingen verricht. Later is hij naar Amerika verkocht.
Het veulen werd op 4 april 2007 geboren. De naam moest met een W beginnen: we hebben hem Wouter genoemd, net als onze kleinzoon die op 6 februari 2007 is geboren”.

Ook werd King William aangekocht: een hele grote Engelse Shire, een uniek ras!
Door de MKZ was vervoer niet mogelijk en het duurde heel lang voor King William eindelijk op z’n bestemming aan de Koopweg was.
Met twee van deze Shires reden ze bijna dagelijks ritten met Zuid- Koreanen door Varsseveld, de Guus-Hiddink-route, Guus Hiddink, die in die tijd trainer was van het nationaal voetbalelftal.

Op de huifkar stond  “G. Hiddink”. Veel toeristen dachten dan, dat Guus Hiddink ook nog paarden had !

Als gelovig man had Gerrit er moeite mee om  ’s zondags aan te spannen  voor de huifkar,
nu gebeurt dat ook niet meer.

Gerrit heeft als dienaar van het geloof jarenlang een functie in de kerkenraad gehad.
Daarna is Gerrit is tot wederzijds genoegen 12 jaar bestuurslid geweest van onze vereniging de Koetsiers, waarvan 5 jaar als voorzitter.
In die tijd, maar ook daarna mocht onze vereniging altijd gebruik maken van de weides en de kantine van de Hiddinks voor de menlessen en ook de afsluiting daarvan met een wedstrijd.

In 2004 zijn ze gestopt met de vleeskuikens en met eenden begonnen. Ze hebben er nu 2000.
Eieren uithalen is allemaal handwerk, Gerrit heeft hier dan ook meer dan een dagtaak aan!

In 2008 gingen ze over op alleen Friese paarden. Ze hebben er nu nog 4, die heel mooi staan voor de luxe koets die Gerrit heeft
gekocht van Réne van Dijk. Zelfs midden in de winter in Diepenheim werd er een bruidspaar gereden, een prachtig plaatje.

In de topjaren waren er wel 80 ritten per jaar met o.a. koningsparen van Lintelo en diverse oogstfeesten. Nu rijdt Gerrit in hoofdzaak met 3 Friezen voor de huifkar. De huifkar heeft aan de achterzijde een lift voor rolstoelen.
Het is wel moeilijk om zo vaak goede helpers/ grooms te vinden. Henk Klein Wolterink, Wim Scholten en Han Vreman zijn zeer regelmatig mee geweest.

Ook aan de ritten van de Koetsiersvereniging wordt met veel plezier deelgenomen.

Op vakantie met de paarden naar de Veluwe, met het clubje en Geert Leeuwenstein en  Gerrit Schreurs is een mooie herinnering. De wagens werden weggebracht met de vrachtwagen van Geert en vervolgens dagen rijden door het losse zand van de Veluwe, gezellig picknicken en ’s avond BBQ.
Op een dag was het erg warm en hadden ze het water voor de paarden niet bij zich. 
‘s Avonds dronk een van de paarden zoveel, dat hij in de stal bijna flauw viel door al dat koude water!
Maar al met al waren het super gezellige dagen vindt Gerrit.

Maar, zo zegt hij: de laatste jaren komt het er niet meer van, de kinderen gaan uit huis en ook door de scheiding, die voor allebei –ook vanwege het geloof-  een  zeer moeilijke beslissing was!

Wat betreft het bedrijf: de eenden, de paarden: ”het is te hopen dat ik aan de Koopweg kan blijven wonen of dat alles verkocht gaat worden”.

Inmiddels heeft Gerrit een vriendin ontmoet waar hij veel steun en begrip van krijgt. Misschien dat er in de toekomst nog een bruiloft van komt?
“Met dit vooruitzicht en de meer dan 50 paarden die we gehad hebben, waarvan sommige zelfs wel tot 30 jaar oud werden, is het een prachtig terug en vooruit kijken, met alle ups en downs, maar vooral, dat wij als mensen dankbaar mogen zijn dat we het hier in de Achterhoek zo goed hebben”, aldus Gerrit.

We hopen dat ze samen nog veel menplezier mogen beleven met de prachtige Friezen.

Gerrit, namens het bestuur van de Koetsiers Aalten-Dinxperlo bedankt voor je medewerking aan dit verhaal voor Op de bok!