Geschiedenis

'Aalten heeft er een nieuwe vereniging bijgekregen, namelijk de "Vereniging van het aangespannen paard"  -De Koetsiers- voor Aalten-Dinxperlo e.o.'

Deze tekst stond bijna 40 jaar geleden - 16 Maart 1978- in de Graafschapbode. (nu het dagblad de Gelderlander)

Een groep van 10  enthousiaste mensen heeft toen het initiatief genomen en op 14 Februari 1978 werd de oprichting een feit. De vereniging bestaat dus al meer dan 30 jaar en is nog altijd springlevend. Alle mogelijke belangstellenden werden aangeschreven met het verzoek lid te worden en in korte tijd had men al een 70- tal leden. Rond deze tijd zijn in de regio veel koetsiersverenigingen opgericht. Er zijn verenigingen die enkel bestaan uit oud authentieke aanspanningen, houten wielen met ijzeren beslag. Bij ons is dit niet het geval. Iedereen kan meedoen ongeacht wat voor rijtuig men bezit.

In de beginjaren had men als doel om op een recreatieve manier te genieten van de paardensport en als paardenbezitter in contact te komen met mensen die dezelfde hobby uitoefenen om op een gezellige manier deel te nemen aan buitenritten die zomers worden georganiseerd en gemoedelijk rond te trekken door de natuur. Al gauw kwam het idee om ook tussendoor iets te organiseren met een wedstrijdelement. Bijvoorbeeld een marathon, kegeltjes rijden, ringrijden,  enz......

In 1983 vierde de vereniging haar 1e lustrum en men wilde toen iets extra's organiseren. Op 20 Augustus werd toen de 1e samengestelde menwedstrijd gehouden. Dit gebeurde nog op zeer eenvoudige wijze, omdat men hierin nog zeer onervaren was. Ook landelijk gezien stond de mensport nog in de kinderschoenen. Er waren toen nog geen marathonwagens, maar men deed mee met boerenwagens, luxe rijtuigen en zelf in elkaar gelaste karretjes.

Door de jaren heen is dit in snel tempo veranderd, en iedereen die tegenwoordig meedoet met menwedstrijden heeft wel een luxe marathonwagen die tegen een stootje kan.

Heden

Menvereniging De Koetsiers is een bruisende vereniging met voor elk wat wils. De vereniging telt op dit moment ongeveer 85 leden, waarvan de laatste jaren een grote toestroom van jeugdige leden.

Koetsenritten

In de zomerperiode wordt maandelijks een koetsenrit gehouden, waarbij gestart wordt bij een van de leden.

Menlessen

Ook worden er op verschillende locaties bij de leden menlessen gegeven.

Samengestelde menwedstrijd

In juni wordt bij Manege De Achterhoek de jaarlijkse samengestelde menwedstrijd gehouden onder auspicën van de KNHS, de overkoepelende sportbond. Dit is een 2- daags evenement. Op zaterdag wordt de dressuur en de vaardigheid verreden, op zondag de spectaculaire marathon.

Winterperiode

In de winterperiode wordt er vaak een excursie gehouden en houden we tussen kerst en oud & nieuw een snertrit.

Jeugd

We proberen de vereniging toegankelijk te maken voor iedereen die aangespannen wil rijden, dus ook voor de jeugd. Samen met Menvereniging Winterswijk zijn we in 2014 een speciaal programma gestart om de jeugd enthousiast te maken voor het aangespannen rijden. Meer informatie kunt u vinden op www.jeugdmendagen.nl .